Ik wil van start met Spont, waar begin ik?

Beknopte en simpele handleiding om snel van start te kunnen gaan met Spont iPad kassa

Leuk dat je wilt beginnen met Spont!

Als de hardware besteld is, of je hebt de hardware al, start je met het aanmaken van je account bij Spont. Dit doe je via de volgende link: https://mijn.spont.cash/signup/

Schermafbeelding 2021-11-25 om 13.35.02

Doorloop vervolgens de stappen. Met dit account kun je (straks) ook inloggen op je iPad.

Producten en Categorieën toevoegen.

Nu gaan we je kassa vullen met categorieën en producten. De meest handige manier om te starten is allereerst de categorieën aan te maken. Want dan kun je de producten, wanneer je ze aanmaakt, direct toevoegen aan de juiste categorie. Later nieuwe categorieën toevoegen kan altijd nog.

De categorieën vind je hier: https://mijn.spont.cash/inventory/categories
Hoe je een categorie aanmaakt lees je in het volgde helpdocument: https://help.spont.cash/nl/article/categorie-toevoegen-r4zq4/

Nu is het tijd om je producten / artikelen te gaan toevoegen in het kassasysteem.
In de backend vind je de producten hier: https://mijn.spont.cash/inventory/productHoe je producten toevoegt aan Spont kassa leggen we je uit in het volgende helpartikel:

Nu wil ik ook nog de volgorde van de producten en categorieën op de iPad aanpassen.Dat kan, in het volgende helpdocument wordt beschreven hoe je dat gemakkelijk kunt doen:
https://help.spont.cash/nl/article/volgorde-producten-en-categorieen-aanpassen-2fo3fw/

Betaalopties aanzetten in mijn kassa.
Nu je producten in het systeem staan gaan we de betaalopties aanzetten in het systeem.
Even van uit gaande dat je contante betalingen wilt ontvangen (anders kun je deze stap al overslaan) gaan we naar het onderdeel apps in de backend.
Installeer de volgende app: https://mijn.spont.cash/apps/settings/cash

Werk je met Sumup?
Dat werkt net even anders. Ga naar het onderdeel hardware in de backend.
Dat onderdeel vind je hier: https://mijn.spont.cash/settings/devices
Bovenin zie je een balk met + Sumup Pin, klik hierop en klik op installeer. De Sumup betaal methode is nu toegevoegd aan je kassa.
Als je op de ipad voor de eerste keer kiest voor betalen met Sumup zul je moeten inloggen met Sumup en nog enkele stappen doorlopen.
Hier staat nog het specifieke helpdocument voor Sumup aansluiten: https://help.spont.cash/nl/article/sumup-koppelen-1h8qmwi/

Andere betaalopties.
Wil je verder nog andere betaalopties in het kassasysteem zetten, bijv. eigen Cadeaubon, Eigen gebruik, Personeel, Niet gekoppeld pin etc. Installeer dan de volgende app via de backend: https://mijn.spont.cash/apps/settings/custompayment
Hier kun je eigen betaalmethoden aanmaken en aangeven of het bij de omzet geteld moet worden of niet. Het specifieke helpdocument vind je hier : https://help.spont.cash/nl/article/extra-betaalmethoden-instellen-eigen-gebruik-personeel-waste-fwvxlt/

Zie je een bepaalde betaalmethode niet staan op je kassa? Check dat even bij hardware en dan het device of deze betaalmethodes staan aangevinkt.

Schermafbeelding 2021-11-25 om 13.58.15

Klanten aanmaken.
Ik wil graag klanten kunnen aanmaken in het systeem. Dat is geen probleem.
Installeer de volgende klantenbestand app in de backend: https://mijn.spont.cash/apps/settings/customer
Op de iPad verschijnt nu in het menu linksonder de button klanten.
Je kunt klanten aanmaken rechtstreeks op de iPad, door rechtsboven op het toevoeg icoontje te klikken, of via de backend. Je kunt vaste klanten ook een kortingspercentage meegeven.
Via de backend kan hier: https://mijn.spont.cash/customers

Printers Aansluiten
Tenslotte gaan we de printer koppelen met de iPad kassa.
Een printer aan Spont linken kan wanneer je beschikt over een printer die compatible is met Spont. Dit zijn onze eigen Spont Printers, en de netwerk printers van Citizen en Epson.
  1. Verbind de printer met je router (doormiddel van ee LAN-kabel).
  2. Stop de bonrol in de printer.
  3. Sluit de stroomkabel aan en stop deze in het stopcontact.
  4. Installeer de printer in de backend:
    Ga naar: https://mijn.spont.cash/settings/devices
    Schermafbeelding 2021-11-25 om 14.09.39
  5. Druk op + printer toevoegen

Optie1: Je hebt een Spont Printer.

• Zet de printer uit
  • Druk op het FEED knopje en houd dit ingedrukt.
  • Zet de printer weer aan.
  • Nu komen er 2 bonnen uit, de laatste (de kleine bon) met het IP adres moet je hebben. (meestal 192.168.1.87)

Optie 2: Je hebt een Citizen printer

• Druk op het kleine knopje, achterop de printer, naast de netwerkkabel.
  • Je IP-adres is het onderste IP-adres op het bonnetje wat we zojuist hebben uitgeprint.

Optie 3: Je hebt een Epson printer

• Druk op het FEED knopje en houdt dit ingedrukt
  • Zet de printer weer aan
  • Er komt een bon uit, zoek hierop het mac adres (ziet er zo uit: **00:1B:44:11:3A:B7**)

Configureer de printer

Nu je het IP van je printer hebt, kun je die zoals hieronder invullen. (bij een Epson vul je hier het mac adres in)

Schermafbeelding 2021-11-26 om 08.26.41

Geef verder de printer een naam, bijv. Printer bar of printer keuken.

Selecteer of de printer een productieprinter is (kitchen) of balie/bar (counter) of beide.

Selecteer het printer model (Spont, Cititzen of Epson).

Selecteer of er een buzzer of kassalade gekoppeld is aan de printer.

Selecteer je deze printer moet altijd actief zijn, dan print hij altijd na betaling een kassabon, selecteer je dit niet dat kun je dat na iedere betaling handmatig aangeven.

Klik op opslaan

Selecteer je iPad bij devices en zet daarna bij de ipad het vinkje printserver aan. https://mijn.spont.cash/settings/devices

Schermafbeelding 2021-11-26 om 08.34.02

Selecteer hier ook de juiste bonprinter bij "BON PRINTER"